heren jassen

Hoe onverwachte dingen je gelukkig maken

Geplaatst door

In dit leven streven we allemaal massaal naar hetzelfde ding: gelukkig zijn. Geluk is eigenlijk een heel abstract begrip. Het is namelijk niet echt te meten hoe gelukkig iemand is of in wetenschappelijke termen te omschrijven wat geluk precies inhoudt. Voor ieder mens kan geluk namelijk iets anders betekenen. Wist je trouwens dat het streven naar geluk echt iets is van de laatste tijd? We leggen onszelf de taak op om gelukkig te zijn, terwijl eigenlijk niemand altijd gelukkig kan zijn. Geluk komt namelijk in vlagen, in pieken en dalen. Daarom kan je bijvoorbeeld heel gelukkig worden van onverwachte dingen.

Geluk is overal en nergens

Juist omdat er niets zo abstract en vaag is als geluk, kun je het overal en nergens vinden. Zo kun je bijvoorbeeld echt even heel gelukkig zijn wanneer je een heerlijk maaltijd eet. Een ander voorbeeld is een heerlijk warme douche als je zeiknat geregend bent. Waar je geluk vindt en geluk ook uithaalt, is geheel afhankelijk van wie jij bent als persoon. Wat zijn de dingen die een glimlach op jouw gezicht toveren? Waarvan word je zo blij dat je spontaan in je handen gaat klappen? Geluk is prachtig, onvoorspelbaar en heel wispelturig. Dat maakt het zo mooi én lastig om gelukkig te zijn en te blijven.

Verwachtingen versus realiteit

Het is niet zo gek dat juist de onverwachte dingen je gelukkig maken. Regelmatig hebben we voor het dagelijks leven en speciale gebeurtenissen een bepaald verwachtingspatroon. Wanneer de realiteit niet voldoet aan onze verwachting, raken we teleurgesteld. Onverwachte dingen dragen die last van verwachtingen niet, omdat ze plots gebeuren. Zo werd ik bijvoorbeeld ontzettend blij van twee nieuwe heren jassen. Ik was er helemaal niet naar op zoek, ik was niet eens aan het winkelen. Per toeval kwam ik deze heren jassen online tegen. Op de gok ben ik naar de fysieke winkel van de webshop gegaan. Ik kan je eerlijk vertellen dat ik nog nooit zulke comfortabele, stijlvolle én budgetvriendelijke heren jassen ben tegengekomen. Het maakte me echt oprecht gelukkig.

Gedachte achter meditatie

Kortom, wil je wat gelukkiger zijn? Dan moet je het halen uit onverwachte dingen. Het nadeel is natuurlijk dat je dit niet kunt plannen. Toch is er om precies die reden een trend tegelijkertijd opgekomen met het streven naar gelukkig zijn: de self help boeken en zaken als meditatie. De overkoepelende gedachte achter dit soort praktijken is jezelf bevrijden. Wanneer je namelijk zo vast zit in verwachtingspatronen en jezelf onmogelijke eisen oplegt, dan ben je hoogstwaarschijnlijk minder gelukkig. Door “je geest vrij” te maken van dat soort gedachten, kun je weer gelukkig worden van onverwachte dingen. Gelukkig heb ik daar geen probleem mee. Ik ben nog steeds dolgelukkig met mijn nieuwe heren jassen!

Geef een reactie