vaderschapstest

Alles wat je moet weten over een vaderschapstest

Geplaatst door

Ze zeggen wel eens: “een ongeluk zit in een klein hoekje” en dat is iedereen vast en zeker wel een keer overkomen. Het ene ongelukje is alleen net even wat erger dan het andere ongelukje. En het ene ongelukje had misschien achteraf toch voorkomen kunnen worden. Maar afijn.. het is gebeurt en 3 maanden krijg je een belletje dat je vader wordt. Vader? Ja vader. Die leuke meid waar je 3 maanden een nachtje mee hebt doorgehaald schijnt zwanger te zijn en ze zegt dat het van jou is. Wat moet je dan als man? Natuurlijk geloof je deze lieve meid want ze zal het zeker niet verzinnen maar om er 99,99% zeker van te zijn is een vaderschapstest misschien toch wel een goed idee. Daarom vertellen we je in dit blog alles wat je moet weten over deze test.

Wat is een vaderschapstest?

Met een vaderschapstest, of vaderschapsonderzoek, wordt er getest of jij daadwerkelijke de rechtmatige vader bent van een kind. Dat is natuurlijk wel iets wat je graag wilt weten, zeker als het al na een wilde en onbedoelde nacht raak was. Maar hoe gaat deze test in ze werk? Door middel van DNA wordt er gekeken of jij wel of niet de vader bent. Een kind kan namelijk alleen van jouw zijn als jullie DNA overeenkomt. Is dit het geval dan kan er met 99,99% worden vastgesteld dat jij de vader bent. Deze test kan heel simpel thuis worden uitgevoerd en het enige wat het laboratorium ervoor nodig heeft is wat wangslijmvlies. Dit wordt met een wattenstaafje uit de mond gehaald en naar het lab gestuurd. Binnen een paar dagen krijg je de uitslag toegestuurd.

Vaderschapstest, niet alleen voor na een wilde, onbedoelde nacht.

Ook al weet je zelf bijna 100% zeker dat je de vader bent kant het alsnog raadzaam zijn om een vaderschapstest te doen. Het gebeurt zelden maar er zijn wel eens baby’s verwisseld bij de geboorte. Daar gaan we natuurlijk niet van uit maar het zou toch een beetje vervelend zijn als dat jou net overkomt. Daarnaast heb jij met een vaderschapstest gewoon zwart op wit staan dat jij de rechtmatige vader bent. En dan kan misschien voor de toekomst nog best een keer van pas komen. Wat betreft de test aanvragen. Dit kan gedaan worden door zowel moeder als kind. De moeder tot een kind 5 jaar is en het kind kan dit verzoek altijd indienen. Een vader kan dit niet. Echter kan hij wel om vervangende toestemming vragen bij de rechtbank, als bijvoorbeeld de moeder heeft geweigerd bij de geboorte.

Geef een reactie